Saturday, March 12, 2011

Tsunami di Jepun

Salam semua nye...ape khabar korang semua?? sihat?? saya di sini,sihat alhamdulillah...ok...pada hari nie saya nk berkongsi cerita dgn korang semua,seperti korang smua maklum pd 12/3/2011 kita telah di kejut kan satu berita iaitu Tsunami yg telah melanda Jepun. Saya dpt tahu berita nie pd jam 3 ptg kalau tk silap..masa tue saya ade kat ofis laa...bukak internet....mmg terkejut bila dpt tau jepun di landa tsunami. Ape lg...sbb nk tau berita lanjut,saya pun search di internet...habis smua web saya bukak cth nye CNN & BBC...Kalau tk salah,jepun di landa gempa bumi 8.9 skala ritcher, dan menyebabkan tsunami setinggi 10 meter...Di indonesia pula,mereka mengeluarkan amaran tsunami kepada semua penduduk indonesia termasuk di Papua New Guinea,Maluku & Utara Sulawesi..bukan indonesia sahaja yg keluarkan amaran tsunami termasuk negara2 lain seperti New Zealand,Rusia,China yg itu je saya ingat..tp skrg nie kalau korang tgk pada google nye website kat situ ade Tsunami Alert tau..skrg nie berubah message nye,tsunami alert waved expected across the pacific region,caused  by 8.9 earthquake in japan..    Di bawah nie,gambar menunjukkan effect area yg kena tsunami tue...yg nie saya dpt dr CNN nye website...
Map




A tsunami carries buildings (bottom) across waters in Kamaishi city port


Nama tempat nie ialah Miyagi....

A video image taken from NHK shows a tsunami caused by an earthquake, sweeping across land on March 11, 2011 in Sendai, Japan. An earthquake measuring 8.9 on the Richter Scale has hit the northeast coast of Japan causing Tsunami alerts throughout countries bordering the Pacific Ocean.
Ini dekat Sendai...




 Dasat betul air nye tue..berpusar2..

Ini lah gambar2 yg dapat saya kongsikan bersama dgn korang semua...

Mcm mana?? Bila kita tgk gambar2 nie smua, rasa takut sgt...sblm2 nie pd 2004 kalau tk salah saya...terjadi nye tsunami di sri lanka,banda acheh,thailand dan Malaysia di penang dan kedah kalau tk salah saya... pada hari nie di Jepun plak..di jepun selama 140 tahun,ini lah tsunami yg paling teruk berlaku, berbanding terjadinye tsunami sblm2 ini di negara jepun..kalau tk silap saya lah..kalau salah,korang tolong betul kan yee :) ... Dalam pada itu,kita berdoa semoga rakyat malaysia yg berada di Jepun selamat....  ~amin ~

2 comments:

Nor Suhaiza said...

kemajuan teknologi sesebuah negara tak dapat nak menandingi PENCIPTA YANG MAHA KUASA...
SEMOGA DAPAT DIJADIKAN IKTIBAR....

yasmin said...

semoge mereke tabah.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YouTube

Loading...